Recepty Originálne šťouchané zemiaky
Originálne šťouchané zemiaky

 | Obtiažnosť: ľahké |
 | Počet porcií: neuvedené |
 | Doba prípravy: 20 minut |
 | Doba varenie: 30 minut |
Ingrediencie
1 kg zemiakov (baby zemiaky, či iný typ vhodný pre varenie v šupke)
105 ml olivového oleja
1 červená cibuľa
2 limetky
40 g koriandra
10 g mäty
2 ČL medu
200 g plnotučného gréckeho jogurtu
vločková morská soľ
mäta a koriander na ozdobu
Postup prípravy
Rúru si predhrejeme na 200 ° C.
Zemiaky dáme variť do hrnca s osolenou vodou, varíme do zmäknutia (vidlička musí ísť ľahko zasunúť).
Uvarené zemiaky scedíme a osušíme kuchynskou utierkou.
Osušené zemiaky rozložíme na plech, prikryjeme druhým plechom a zatlačíme, aby sa zemiaky trochu rozmáčkly, potom je pokvapkáme olivovým olejom, posypeme morskou soľou a dobre premiešame.
Plech vložíme do rúry a pečieme asi 30 minút, kým nie sú zemiaky krásne chrumkavé.
Medzitým si nakrájame červenú cibuľu a vložíme do nádoby k ponornému mixéra, pridáme šťavu z limetky a zalejeme vriacou vodou tak, aby bola cibuľa úplne ponorená, odložíme. Pridáme koriander, mätu, zostávajúce olivový olej, kôru z polovice limetky, zvyšok šťavy z limetky, med a veľkú štipku morskej soli, rozmixujeme.
Zemiaky vyberieme z rúry a necháme 5 minút odpočinúť. Na tanier dáme grécky jogurt, posypeme morskou soľou, pridáme opečené zemiaky, polejeme pestom z cibule a byliniek, dozdobíme kolieskami červenej cibule, mätou a koriandrom. Dobrú chuť!