Recepty Jarná slepačia polievka
Jarná slepačia polievka

 | Obtiažnosť: stredná |
 | Počet porcií: neuvedené |
 | Doba prípravy: 50 minut |
 | Doba varenie: 4 hodiny |
Ingrediencie
1 sliepka (alebo menšie kura)
1 petržlen
1 mrkva
½ zeleru
kúsok póru
1 cibuľa
2 šampiňóny
6 guličiek korenia
2 bobkové listy
3 guľôčky nového korenia
tymián, vňať petržlenu a zeleru (nemusí byť)
2 ČL soli
2 litre vody
2 PL masla
1 mrkva
1 petržlen
¼ zeleru
3 stopky zeleru
1,2 l slepačieho vývaru
200 g mäsa z vývaru
1 hrsť nasekanej petržlenovej vňate
1 hrsť nasekanej pažítky
½ hrsti nasekaného ligurčeka
1 hrsť nasekaného medvedieho cesnaku
2 jarné cibuľky
150 g čerstvého hrášku
8 reďkoviek
2 hrste domácich rezancov
Postup prípravy
Sliepku si naporcujeme na menšie kúsky. Koreňovú zeleninu a huby očistíme a nakrájame na kúsky. Všetko vložíme do pekáča a pečieme pri 180 ° C dozlatista, asi 1 hodinu. Potom dáme do veľkého hrnca, zalejeme vodou, pridáme korenie, bylinky a soľ. Pri nízkej teplote ťaháme kým sa mäso nezačne odlupovať od kostí, minimálne 3 hodiny. Vývar zlejeme a použijeme do polievky.
Na masle orestujeme nadrobno nakrájanú koreňovú zeleninu, potom pridáme nasekaný stopkový zeler a zalejeme vývarom. Varíme, kým nie je zelenina na skus. Na záver pridáme nasekané bylinky, medvedí cesnak, jarné cibuľky, hrášok, na plátky nakrájané reďkovky, obranné mäso a domáce rezance. Povaríme ešte 3 minúty. Dochutíme soľou a korením. Dozdobíme čerstvými bylinkami.