Recepty Chili con carne s nakladanou cibuľkou
Chili con carne s nakladanou cibuľkou

 | Obtiažnosť: ľahké |
 | Počet porcií: 4 |
 | Doba prípravy: 30 minut |
 | Doba varenie: 30 minut |
Ingrediencie
1 PL rímskej rasce
1 PL sladkej papriky
1 ČL pálivej papriky
1 ČL sušenej čili papričky
1 cibuľa
4 strúčiky cesnaku
500 g hovädzieho mletého mäsa
200 ml kyslej smotany
1 plechovka lúpaných paradajok
1 plechovka sterilizovanej kukurice
1 plechovka sterilizovaných červených fazúľ
1 plechovka sterilizovaných bielych fazúľ
50 g čokolády (70% kakaa)
20 g koriandra
nakladaná cibuľka
1 červená cibuľa
250 ml octu
250 ml vody
250 g cukru
250 g soli
Postup prípravy
V mažiari rozdrvíme rímska rasca a alebo si ho kúpime už mleté, pálivú papriku a chilli. Na panvici si rozohrejeme olej, orestujeme nasekanú cibuľu, pridáme zmes korenia, necháme zmes chvíľu rozvonět a nakoniec pridáme plátky cesnaku.
Do zmesi vmiešame mäso, okoreníme, osolíme a dusíme domäkka.
Keď je mäso mäkké, pridáme do panvice lúpané paradajky, kukuricu aj fazuľa a necháme krátko zredukovať tekutinu. Potom do horúcej omáčky pridáme čokoládu a zamiešame ju poriadne do zmesi.
Podávame s ryžou a dozdobíme kyslou smotanou, nakladanú červenou cibuľkou a koriandrom.
Ako na nakladanú cibuľku
Väčšia červenú cibuľu nakrájajte na polmesiačiky. V hrnci priveďte do varu vodu s octom, cukrom a soľou. Do nálevu vložte nakrájanú cibuľu a vodu hneď vypnite. Cibuľou, ktorá získa sýto ružovú farbu, ozdobte chili con carne, prípadne iný ostrejšie pokrm.