Recepty PARENÝ LOSOS S BIELOU ŠPARGĽOU A HOLANDSKO OMAKAY
PARENÝ LOSOS S BIELOU ŠPARGĽOU A HOLANDSKO OMAKAY

 | Obtiažnosť: ľahké |
 | Počet porcií: neuvedené |
 | Doba prípravy: 40 minút |
 | Doba varenie: 30 minút |
Ingrediencie
800 g filé z lososa
20 stoniek bielej špargle
200 g masla
4 vaječné žĺtky
100 ml suchého bieleho vína
50 ml bieleho vínneho octu
1 citrón
olivový olej
soľ, korenie
Postup prípravy
Bielu špargľu ošúpte a odrežte jej konce. Vložte špargľu
do dierkovanej nádoby. Lososa opláchnite pod tečúcou vodou,
osušte a rozdeľte na štyri rovnaké porcie. Filety potrite olivovým olejom.
olejom, soľou, korením a posypte nastrúhanou kôrou
z polovice citróna. Do stredu porcií lososa napichnite žiarovku
a položte na plech s papierom na pečenie. Filety spojíme
spolu so špargľou vložte do predhriatej rúry na parný režim pri 80 °C,
nastavte sondu na 60 °C.
Holandská omáčka
A je čas na holandskú omáčku. V hrnci pomaly
200 g masla v hrnci. Žĺtky vyšľahajte s bielym vínom
a vínnym octom, kým sa nespenajú. Vo vodnom kúpeli potom žĺtky pomaly
žĺtky šľahať, kým zmes nezhustne. Misku odstráňte a zmes vmiešajte do
teplé maslo po kvapkách. Vznikne hladká, lesklá omáčka,
ochutená soľou a citrónovou šťavou.
Nakoniec na masle krátko orestujte špargľu a dochuťte ju soľou.
a korením. Lososa podávajte spolu so špargľou, pokvapkaného
holandskou omáčkou.