Recepty Veľkonočný baránok
Veľkonočný baránok

 | Obtiažnosť: ľahké |
 | Počet porcií: neuvedené |
 | Doba prípravy: 30 minut |
 | Doba varenie: 50 minut |
Ingrediencie
3 šťastná vajcia
4 banány
100 g datlí alebo datlového sirupu
160 g slnečnicového alebo kokosového oleja
(Časť tuku môžete nahradiť dužinou z mladého kokosu, štruktúra bude vláčnejšia)
140 g mandľové múky
160 g pohánkovej alebo ryžovej múky
1 PL prášku do pečiva z vínneho kameňa
štipka soli
5 PL kakaa
1 ČL mletej vanilky
2 hrste vlašských orechov (nemusí byť)
Na servírovanie:
šľahačka alebo čokoládová poleva
Postup prípravy
Rozohrejeme si rúru na 175 ° C program horúci vzduch. Vymastíme a vysypeme formu na baránka. Pre bezlepkovú variantu použijeme ryžovou múkou alebo kokos.
Do strednej misy vložíme všetky suché ingrediencie. Teda oba druhy múky, prášok do pečiva, kakao a štipku soli. Zmes dobre premiešame a odložíme nabok.
Do mixéra alebo kuchynského robota vložíme všetky zvyšné ingrediencie, tzn. vajcia, banány, datle alebo sirup, olej, a ak časť nahrádzate kokosovú dužinou, tak aj tú. Všetko rozmixujeme dohladka.
Teraz spojíme obe zmesi dohromady, prípadne ešte pridáme orechy, a už len krátko premiešame, aby ste cesto nepřepracovali.
Hotové cesto nalejeme do formy a pečieme 50 minút pri 175 ° C na teplovzdušný program. V parnej rúre nastavíte program nízka para pozri vyššie.
Upečeného baránka vyberieme z rúry a necháme 10-15 minút chladnúť. Potom ho z formy vyklopíme na rošt, aby vychladol úplne.