Recepty Špenátová knedľa na pare
Špenátová knedľa na pare

 | Obtiažnosť: ľahké |
 | Počet porcií: neuvedené |
 | Doba prípravy: 90 minút |
 | Doba varenie: 30 minút |
Ingrediencie
500 g polohrubej múky
160 g mlieka
100 g vody
50 g oleja
1 kocka droždia (42 g)
2 čajové lyžičky cukru
1 vajce
2 čajové lyžičky soli
Špenátové cesto:
125 g čerstvého špenátu
50 g vody
200 g polohrubej múky
Postup prípravy
Z vlažného mlieka, cukru, droždia a trochy múky pripravte kvások.
Zmiešajte múku a soľ, pridajte kvások, vajce a olej a vypracujte cesto.
Cesto rozdeľte na dve časti,približne 1/3 a 2/3.
V menšej časti zmiešajte rozmixovaný špenát s vodou a múkou. Vytvarujte bochníky, posypte ich múkou a nechajte na teplom mieste kysnúť asi 1 hodinu.
Vykysnuté biele cesto jemne rozvaľkajte na hrúbku približne 1,5 cm. Špenátové cesto položte na biele cesto a jemne ho roztiahnite alebo rozvaľkajte na veľkosť bieleho cesta.
Zrolujte ho ako roládu, vytvarujte do tvaru knedle, preložte na plech s papierom na pečenie, prikryte utierkou a nechajte kysnúť asi 30 minút, kým nezdvojnásobí svoj objem.
Vykysnutý knedlík vložte do parnej rúry. Vložte ho do studenej rúry, nastavte teplotu na 100 °C na najvyšší stupeň pary a varte v pare 30 minút. Ak máte v parnej rúre program na prípravu knedlí, použite ho. Počas varenia v pare neotvárajte rúru.
Ak nemáte parnú rúru, môžete použiť aj bežný parný hrniec.