Recepty Glazovaná veľkonočná šunka
Glazovaná veľkonočná šunka

 | Obtiažnosť: stredná |
 | Počet porcií: neuvedené |
 | Doba prípravy: 20 minut |
 | Doba varenie: 30 minut |
Ingrediencie
2 kg šunky (predvarené, s kožou)
400 g mrkvy s vňaťou
3 borievkové bobule
1 čajová lyžička semienok koriandra
2 klinčeky
3 guličky čierneho korenia
1 polievková lyžica horčice
200 ml vody
300 ml pomarančového džúsu
100 ml bieleho vína
3 polievkové lyžice javorového sirupu
1 polievková lyžica soli
100 g masla
Postup prípravy
Rúru si predhrejeme na 180 °C. Kožu šunky narežeme do tvaru mriežky. Šunku perfektne doplní opečená zelenina. Z mrkvy odkrojíme vňať, ostrúhame ju a pozdĺžne rozkrojíme na polovice.
Príprava šťavy na omáčku je veľmi rýchla. Borievkové bobule, semienka koriandra, klinčeky, čierne korenie, horčicu, vodu, pomarančový džús, víno, javorový sirup a soľ dáme do misy a rozmixujeme tyčovým mixérom. Hladkú zmes prelejeme do kastróla a zahrejeme, aby sa chute a vône prepojili. Povaríme pri strednom stupni ohrevu cca 5–10 min.
Na dno zapekacej misy rozložíme mrkvu a kúsky masla. Na ne položíme šunku kožou nahor, potrieme ju pripravenou omáčkou a vložíme na cca 30–35 min do predhriatej rúry. Každých 5 minút potierame výpekom zo zapekacej misy. Akonáhle je kožička dozlatista upečená a chrumkavá, šunku vyberieme, potrieme výpekom a necháme niekoľko minút odpočinúť. Šunku nakrájame na plátky a podávame s mrkvou. Polejeme zvyšnou šťavou, osolíme a okoreníme.