Recepty Jesenné koláč s jablkami a snehovou pokrývkou
Jesenné koláč s jablkami a snehovou pokrývkou

 | Obtiažnosť: ľahké |
 | Počet porcií: neuvedené |
 | Doba prípravy: 90 minut |
 | Doba varenie: 65 minut |
Ingrediencie
160 g hladkej múky
½ prášku do pečiva (ideálne bez fosfátov)
50 g práškového cukru
100 g studeného masla + na vymastenie formy
2 žĺtky
6-8 sladších menších jabĺk
trstinový cukor podľa chuti (ja dávam 3-4 lyžice)
mletá škorica
4 bielky
100 g práškového cukru
Postup prípravy
Pripravíme si cesto. Na doske alebo pracovnej ploche rukami prepracujeme hladké cesto z múky, prášku do pečiva, práškového cukru, studeného nakrájaného masla a žĺtkov. Cesto dáme do mikroténového sáčku a necháme v chladničke na 30 minút odpočinúť.
Medzitým zbavíme jablká jadrovníky a nakrájame ich aj so šupkou na menšie kúsky. Preložíme ich do misy a zmiešame s cukrom a škoricou. Necháme chvíľku oddýchnuť.
Vyšľaháme sneh z bielkov a cukru, musí byť pevný, nesmie tiecť. Cesto vyvaľkáme, buď na pomúčenej doske alebo pomocou papiera na pečenie na kruh s väčším priemerom ako je forma. Rúru si predhrejeme na 180 ° C.
Vyvaľkané cesto preložíme do maslom vymastenej formy, musí byť i po okrajoch. Vidličkou zľahka poprepichujeme dno. Korpus pečieme pri 180 ° C ľahko dozlatista, asi 15 minút. Nemusí byť zaťažené fazuľami.
Vyberieme predpečený korpus, navrch rozdelíme jablká s cukrom a škoricou. Ak jablká pustí šťavu, tak ju zlejeme, pretože korpus by bol moc vlhký.
Nakoniec zľahka koláč ozdobíme snehom. Znížime teplotu rúry na 170 ° C a pečieme do zlatista asi 25 minút. Podávame vychladnuté.