Recepty Tradičné veľkonočné hlavička
Tradičné veľkonočné hlavička

 | Obtiažnosť: stredná |
 | Počet porcií: neuvedené |
 | Doba prípravy: 50 minut |
 | Doba varenie: 110 minut |
Ingrediencie
1 kg údené krkovičky
6 žemlí
20 g droždia
8 vajec
125 ml mlieka
2 PL krupice
3 hrste žihľavy
pol ČL muškátového kvetu
2 strúčiky cesnaku
soľ a korenie
maslo a strúhanka na vymastenie a vysypanie formy
Postup prípravy
Údené mäso si zalejeme vodou a hodinu povaríme na miernom ohni. Mäso si vyberieme a vývar si necháme vychladiť.
Žemle si pokrájame na kocky, dáme do misy, rozdrobíme k nim droždie a zalejeme ich teplým vývarom tak, aby nasiakli. Použijeme radšej menej tekutiny a prípadne ju pridáme. Vychladnuté mäso pokrájame na kocky.
Oddelíme bielky od žĺtkov. Žĺtky si rozmiešame v mlieku spolu s krupicou, z bielkov ušľaháme tuhý sneh. Nasekáme žihľavy.
K namočenou houskám pridáme korenie, rozotrený cesnak, mäso, byliny, žĺtky s mliekom a dôkladne premiešame. Nakoniec po častiach zapracujeme sneh a podľa chuti dosolíme a okoreníme.
Pekáč si vymastíme maslom a vysypeme strúhankou. Nalejeme do neho plnku -Mali by byť asi 5 cm vysoká. Dáme jej do rúry vyhriatej na 180 ° C a pečieme asi 45 minút, povrch plnky by mal zozlatnúť. V malých formičkách bude plnka upečená za 25 až 30 minút, vo vyššej forme jej doprajeme asi 50 minút.