Parná rúra : Varenie v pare je dnes moderné, ale nie je to len moderný výstrelok. Tento spôsob varenia používali už starí Číňania a v súčasnosti sa k nemu opäť vraciame, a to nielen preto, že takto pripravené jedlo je veľmi zdravé, ale aj veľmi chutné. Ľudia, ktorí sa zaujímajú o zdravý životný štýl, už majú s týmto spôsobom varenia v pare veľmi dobré skúsenosti, ale aj ľudia s chuťou na sladké prichádzajú na tento spôsob varenia. Jedlo pripravované v pare je nielen ľahšie stráviteľné, chutnejšie, farebnejšie, ale aj oveľa zdravšie ako bežné varenie. Zelenina pripravená v pare obsahuje približne o 60 % viac minerálov a vitamínov. A to preto, že prísady nevaríme vo vode. V súčasnosti je varenie v pare veľmi jednoduché vďaka možnostiam modernej doby.
Napríklad zemiaky sa varia v pare približne 15 - 30 minút, v závislosti od odrody a veľkosti nakrájaných kúskov, ryby napríklad 10 - 15 minút, Pre dosiahnutie najlepších výsledkov je vždy dobré nakrájať veci približne rovnakej veľkosti (výnimkou je mäso, ktoré sa môže ponechať vcelku).
Skvelým trikom, ako dodať jedlu chuť a vôňu, ktorá môže dusenému pokrmu ľahko chýbať, je dusiť ho so zeleninovým alebo mäsovým vývarom alebo vodou s trochou bieleho vína. Prísady môžete položiť aj na papier na pečenie posypaný napríklad cesnakom a čerstvými bylinkami alebo citrónovou kôrou. Pri varení sa nebojte používať bylinky. Para môže v pokrme zvýrazniť chuť a vôňu byliniek. Namiesto mikrovlnnej rúry môžete na niektoré pokrmy použiť aj paru. Ohrev síce trvá o niečo dlhšie, ale kvalita jedla je stále perfektná.
PARA NÁM PRINÁŠA CHUŤ:
Hneď ako voda v parnej rúre dosiahne bod varu, začne sa meniť na paru, ktorá jedlo uvarí. Je teda logické, že ak túto vodu správne ochutíte, dosiahnete intenzívnu chuť celého jedla. Má mnoho využití na rozmrazovanie, ohrievanie, stúpanie, varenie.Možno ho použiť v kombinácii s horúcim vzduchom, v ktorom nám môže dať zlatú pokožku.
Kombinované parné rúry:
Tento spotrebič nám umožňuje piecť klasicky, alebo používať pečenie + paru, alebo používať na varenie len 100 % paru.
Klasické pečenie pozná každý. Pečenie v kombinovanej rúre nám umožňuje pripraviť tie najlepšie pečienky. Podobne ako hus, ktorú môžeme upiecť ako zvyčajne a len pridať paru. Vďaka tomu nie je potrebné mäso prikrývať a para ho počas pečenia zvlhčuje, aby sa nevysušilo. Varenie v 100 % pare je diétne varenie, vlastne ako vo vode, ale suroviny nie sú ponorené a o všetko sa postará para. Nestrácame kvalitu ingrediencií.
Parná rúra:
Rúra, v ktorej môžete variť len v pare. Je to rúra na prípravu chutných, nízkotučných a zdravých jedál.
Príklady :
Artičoky celé 30-35 min
Karfiol celý 25-35 min
Ružičky brokolice 7 -8 min
Zelená fazuľka 18-25 min
Ryža basmati v pomere 1 : 1,5 vody 20-30 min.
Dlhozrnná ryža pomer vody 1 : 1,5 20-30 min.
Prírodná ryža pomer vody 1 : 1,5 35-45 min.
Bravčová panenka 400 g 18-20 min