Káva je veľmi obľúbeným nápojom na celom svete. Môže sa pripravovať na mnoho spôsobov a každá krajina má svoju vlastnú špecialitu. Najstarší a pravdepodobne najznámejší spôsob je zaliať kávu horúcou vodou, tzv. moriak. Túto metódu však nemožno považovať za kvalitný nápoj. V súčasnosti si môžeme pripraviť kvalitnú kávu pomocou kávovarov alebo prekapávačov. Ak si chceme vybrať kávovar, musíme sa zamerať na to, aký druh kávy budeme pripravovať. Niektoré kávovary zvládajú iba espresso.
Jednoduchá príprava je v automatických kávovaroch, do ktorých dávame len kvalitné a naše obľúbené zrná. Potom na displeji vyberieme požadovaný nápoj a môžeme začať. Kávovar sa postará o všetko za nás. Kávovar je vybavený mlynčekom na kávu, na ktorom môžeme nastaviť aj hrubosť kávy. Niektoré kávovary majú aj trysku na horúcu paru alebo dávkovač mlieka na mliečne nápoje. Kvalitný výkon pri príprave kávy je nevyhnutný. Minimálna hodnota by mala byť 9 barov. Väčšina kávovarov má tlak okolo 15 barov a tento tlak sa považuje za ideálny.
Príprava kvalitného espressa:
7 gramov mletej kávy, voda pretečie kávou približne za 20 sekúnd pri tlaku 9 barov. Pripraví sa 30 ml silnej kávy, ktorú možno vypiť okamžite alebo použiť ako základ pre cappuccino či latte.
Funkcie kávovaru:
Hrubosť mletia: kávovar, ktorý má zabudovaný mlynček, má nastavenie hrubosti mletia.
Výška vyprázdňovania: výšku je možné nastaviť podľa nádoby.
Automatické čistenie : ide o čistenie celého kávovaru.
Odstraňovanie vodného kameňa: čistenie usadenín, ktoré je nevyhnutné pre kávovar a kvalitu kávy.